VIKTORIA + WOODS

Viktoria + Woods have spread their wings to open a new shop in Emporium Melbourne.

Their new store is striking in its minimal textured material approach. Soft grey rendered walls, terrazzo floors, rough sawn painted timber display elements and open seam leather ottomans softly engage in a quiet way. Architecturally this store is strong in form. This store is a balancing act between soft and strong elements and materials.

 

 

 

Photography by Sean Fennessy

Viktoria + WoodsViktoria + WoodsViktoria + WoodsViktoria + WoodsViktoria + WoodsViktoria + WoodsViktoria + WoodsViktoria + WoodsViktoria + WoodsViktoria + Woods

ANCHOVY

Our studio refurbished the interior of Anchovy restaurant in Richmond. Owners Jia-Yen and Thi Le wished to create an interior which reflected their Asian Australian cuisine by creating an interior that is relaxed and modern in feel. Materials are layered with a rich but minimal approach to detailing using granite, brass, leather, a striking mustard stone and a timber floor painted a deep lacquered aubergine. 

Photography by Sean Fennessy

AnchovyAnchovyAnchovyAnchovyAnchovyAnchovyAnchovyAnchovyAnchovyAnchovyAnchovy

ELK

Celebrating ten years marked a time for Elk to open their first flagship store in Little Collins Street Melbourne. A conceptual approach with anodised aluminium framework that wraps up the wall and across the ceiling down into a hanging rail for clothing display. This approach gave clarity to the store allowing us to apply tactile finishes such as grey polished plaster to the walls and chocolate brown floorboards that have a rough textured finish. The central display units are made from corian and dark stained oak timber whilst the back wall is wrapped in a tan leather with open seams. Supporting local designers was key in this project with Daniel Barbera custom brass stands and Henry Wilson Surface Sconce wall light.

Photography by Shannon McGrath

ElkElkElkElkElkElkElkElkElk

FITZROY HOUSE

The Lara Boot Factory in Fitzroy, was converted into a living space by Ivan Rijavec in the 1980s. We were approached by the new owner to create a private and relaxing retreat, one that offered space and storage for his extensive collection of books and art, in the midst of a bustling neighbourhood. Blending old and new, the house embraces a refined interior, with bold use of materials and bespoke joinery, while respectfully preserving the original architectural elements.

Fitzroy House was awarded a Hign Commendation in the Single Residential category at the 2016 Interior Design Excellence Awards (IDEA) in Sydney.

Fitzroy House was also awarded the Belle Coco Republic Interior Design Award for Best Bathroom in 2016.

Film by Paris Thompson of Sirap

Photography by Sharyn Cairns

Fitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy HouseFitzroy House

BALWYN HOUSE

A new residence situated in a beautiful oak tree lined street. This home was built by a builder for his young family.  A minimal approach to materials has created an interior which is reflective and relaxing in feel. Concrete, timber and stone are the main materials in this project. Aged brass and grey stained oak cabinetry compliments the minimal approach to materials. Adding another layer to our approach. Furniture and lighting selection from various suppliers completes the interior creating a sophisticated and understated interior.

 

Balwyn House won Best Residential Interior at the 2016 Belle Coco Republic Interior Design Awards.

Photography by Sharyn Cairns

Balwyn HouseBalwyn HouseBalwyn HouseBalwyn HouseBalwyn HouseBalwyn HouseBalwyn HouseBalwyn HouseBalwyn HouseBalwyn HouseBalwyn HouseBalwyn House

MIDDLE PARK HOUSE

In this residential renovation, we’ve designed the kitchen as a series of loose joinery objects that can be moved for flexibility. A rich mix of materials french green mirror, stone, brass and painted oak surfaces have been assembled in a formal but relaxed way.

Photography by Sean Fennessey 

Middle Park HouseMiddle Park HouseMiddle Park HouseMiddle Park HouseMiddle Park HouseMiddle Park HouseMiddle Park HouseMiddle Park HouseMiddle Park HouseMiddle Park House

SMALLS

Smalls like its name is an intimate wine bar.  Exclusive in its laneway location our brief was to create a space that was intimate and reflected on the boutique nature of the small producers wine served.  We have collaborated with local Melbourne makers to create a bespoke ceramic bar and leather makers to create the leather panelling.  The material palette of Smalls is a mix of white and black stone to the perimeter banquets with a rich bar of custom ceramic tiles, stone and oak strappings.

Smalls won Best Bar Design at the Eat Drink Design Awards in 2015.

Yarra Place, South Melbourne

 

Photography by Dan Hocking

Styling by Marsha Golemac

SmallsSmallsSmallsSmallsSmallsSmallsSmallsSmalls

WILLIAMSTOWN HOUSE

Overlooking Melbourne’s shipping ports this elegant home of strong simple materials has been built for longevity. Concrete, solid oak and stone were the primary materials. The linear graphic lines of the detailed joinery complement the concrete, stone and oak materials. Unexpected colour in some areas contrasts to the sober use of materials. To complete this project, furniture and art have been curated and chosen for their iconic form, texture or colour to complement this highly sophisticated interior.

 

Photography by Dan Hocking

Styling by Marsha Golemac

Williamstown HouseWilliamstown HouseWilliamstown HouseWilliamstown HouseWilliamstown HouseWilliamstown HouseWilliamstown HouseWilliamstown HouseWilliamstown HouseWilliamstown HouseWilliamstown House

CAROLINE STREET HOUSE

We were approached by the owners of this elegant Victorian terrace, tasked with redefining a narrow space defined by a column which sits adjacent to the kitchen. Its narrow proportions meant the space often went unused, however after consultation we proposed a tranquil retreat removed from the bustle of the family home. Sheer curtains define zones and create a sense of privacy. Custom joinery adds structure and maximises the limited space. Our furniture selection completed the project, with textured linens in soft greys and pastel pinks the final touch for a calm and peaceful escape.

Photography by Brooke Holm

Styling by Marsha Golemac

Caroline Street HouseCaroline Street HouseCaroline Street HouseCaroline Street HouseCaroline Street HouseCaroline Street HouseCaroline Street HouseCaroline Street House

PARK STREET

A Scandinavian inspired renovation has transformed this traditional Victorian terrace in South Yarra. Black joinery adds a knowing touch of graphic punctuation among a neutral base of white stone, black butt timber and beautiful textured tiles. Polished brass adds a reflective warmth amongst the restrained, masculine palette. Unique lighting fixtures feature throughout, each working in harmony with the ornate Victorian features and finishing what is a truly distinctive contemporary residence.

Photography by Brooke Holm

Styling by Marsha Golemac

Park StreetPark StreetPark StreetPark StreetPark StreetPark StreetPark StreetPark StreetPark StreetPark Street

PRIX FIXE

A first time collaboration between two smart and seasoned operators in the Melbourne hospitality scene, chef Philippa Sibley and restaurateur Jason Jones commissioned Fiona Lynch to create their latest dining room, Prix Fixe. Australia’s first ticketed restaurant, Prix Fixe embraces the inherent sense of theatre present in busy, dynamic restaurants. A physical expression of what is a bold, confident and directional move, the Prix Fixe dining room is formed from a material palette of mirror and marble, brass and metallic glazed linen, exposed ceiling fixtures and concrete. It’s moody yet inviting, luxe yet raw, and undoubtedly dramatic.

Prix Fixe was awarded a High commendation at the Eat Drink Design Awards in 2014.

PHOTOGRAPHY by SHARYN CAIRNS

Prix FixePrix FixePrix FixePrix FixePrix FixePrix FixePrix FixePrix FixePrix FixePrix FixePrix FixePrix FixePrix Fixe

CANNINGS BUTCHERS

A purveyor of the finest ethically farmed meat and seafood, Cannings Free Range Butchers engaged Fiona Lynch to design their flagship retail space in Kew. Referencing the building’s 1960s heritage, a modernist approach was taken, resulting in strong clean lines and a minimalist feel where texture and material create visual interest. Made from stone, timber and polished chrome, an 11 metre central island fridge is a focal point of the store, flanked by immaculately detailed pine wood gridded walls with black steel junctions. The fresh pine battens and hand-made green tiles add warmth to the light-filled space.

PHOTOGRAPHY by SHARYN CAIRNS

Cannings ButchersCannings ButchersCannings ButchersCannings ButchersCannings ButchersCannings Butchers